Seizoensinspiratie voor de Herfst
Aubergine
Het (hoog)seizoen voor aubergine is augustus t/m oktober, maar in Nederland is aubergine te verkrijgen vanaf ongeveer maart. Aubergine behoort tot de nachtschade familie. Wat inhoudt dat niet iedereen deze groente goed verdraagt, kan jij niet tegen nachtschade? Gebruik dan courgette in plaats van aubergine.
Veel mensen kunnen aubergine niet zo waarderen, door de structuur, die wat gummie achtig kan zijn en aubergine is van zichzelf niet een enorme smaakbom. Dus ligt alles in bereidingswijze � Je kan met aubergine alle kanten op, door de relatief neutrale smaak. Het is een groente die veel wordt gebruikt in de midden oosterse en mediterrane keukens.
Kruiden die heel goed gaan met aubergine zijn dus ook komijn, munt, peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn en ook de kruidenmixen ras el hanout, vadouvan en za’tar doen het heel goed bij aubergine. Je kan aubergine goed combineren met veel verschillende groentes, paprika, tomaat, courgette, rucola en zelfs venkel. Het gaat heel goed samen met quinoa, couscous, bulgur & rijst.
TIP: Je kan de structuur van aubergine verbeteren door plakken vooraf te zouten, en het zout er met vocht wat eruit komt weer afdeppen met papier.
Recepten op de blog met aubergine zijn Melanzane Parmigiano en Aubergine tempura
Bieten
Bietjes hebben een seizoen van augustus t/m november en horen dus écht bij uitstek bij de herfst. Je hebt verschillende soorten bieten met allen een wat andere smaak. Zo heeft een gele biet een zachte zoete smaak, een chioggia biet gebruik je vooral omdat ie zo mooi is en de rode bieten hebben een aardse zoete smaak. Bietjes zijn perfect om je kids aan de groenten te krijgen, juist vanwege de zoete smaak. Wat mij betreft is de biet een beetje een ondergewaardeerde groente, juist vanwege de veelzijdigheid waarmee je deze kan gebruiken. Want alle genoemde ingrediënten hieronder kunnen in allerlei vormen heel goed bij bietjes!
Rauw kun je bieten heel goed verwerken in slowjuices, bietjes gaan heel goed samen met onder andere appel, gember en wortel in een juice. Het zoet van de biet gaat erg goed samen met ziltige smaken zoals zeegroenten (zeekraal, lamsoren) en zwarte olijven. Bieten zijn echte smaakvriendjes met geitenkaas en de kruiden tijm, rozemarijn en dille. Een frisse (plantaardige) yoghurt saus, zoals tzatziki, gaat ook heel goed bij bieten. Je kunt bieten heel goed in salades verwerken in de herfst, eventueel lauwwarm wat erg goed past bij de herfst. Wil je een combinatie met vlees/vis, witvissen zijn erg lekker bij bieten en makreel past ook heel goed. Qua vlees gaat biet heel goed samen met veel wildsoorten en in of bij herfstige stoofpotten. Vanwege de sterke kleur kun je het sap en bietenpoeder ook gebruiken om je gerechten een mooie rode/roze kleur te geven. Heb je al eens bieten in een dessert geprobeerd? Doen! Door de zoete smaak zijn bietjes ook heel geschikt voor dessertjes met bijvoorbeeld walnoten, sinaasappel, gember of vanille.
Recepten met bieten op de blog zijn deze bietensalade, of de zoete groenten ovenschotel.
Paddenstoelen
De ultieme herfstgroeten zijn toch wel paddenstoelen, lekker in alle soorten en maten: champignon, oesterzam, chantarel, pied de mouton, beukenzwammetjes, portobello, shiitake, eekhoorntjesbrood. Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels, wat betekent dat ze minder geschikt zijn voor mensen met candida en ook dat je ze dus niet biologisch hoeft te halen. Wist je dat je ook heel goed paddenstoelen kan kweken op koffiedik? Gooi je koffieresten dus niet meer weg, maar kweek er paddenstoelen op. En wist je dat je champignons in de zon kan ‘opladen’ met vitamine D?
Ik hou van de aardse smaak van paddenstoelen, dit ingrediënt past dus ook goed bij andere aardse smaken, zoals tijm & rozemarijn, rode bieten, pruimen, mosterd. Heerlijk met geitenkazen, parmezaan of oude kaas. Truffel is technisch gezien ook een paddenstoel, maar past dus ook optimaal bij andere paddenstoelen. Je kan paddenstoelen prima als vleesvervangers gebruiken, omdat ze vrij eiwitrijk zijn dus ook heel erg fijn voor vegetariërs. Al lust ik persoonlijk ook graag paddenstoelen bij een goede steak.
Probeert dit heerlijke recept voor paddenstoelenstoof!
Pompoen
Het is september dus het is weer pompoenentijd, zeker t/m december. Er bestaan verschillende soorten pompoen met elk een andere smaak, bereidingswijze én zelfs koolhydratenwaarde. Zo is de oranje bolpompoen het zachtst en het laagste in koolhydraten, flespompoen is het makkelijkst te verwerken, spaghettipompoen kun je echt als een pasta vervanger gebruiken en de grote groene pompoenen zijn vrij hard (scherp mes noodzakelijk) en heel lekker in soep.
Pompoen is met vrijwel alle herfstgroenten goed te combineren en kan qua smaak de hele wereld rondreizen. Pompoen kan goed samen met Aziatische smaken zoals kardemom, kaneel, citroengras, limoen(blad), kokosmelk, sojasaus, maar ook heerlijk te combineren met meer europese kruiden, zoals paprikapoeder, tijm, laurier en dragon. Pompoen is lekker met vrijwel alle witte kazen, parmezaan en creme fraiche. Je kan pompoen ook lekker in stoof- of ovenschotels verwerken, eventueel met andere herfstgroenten. Heb je pompoen ook wel eens in iets zoets geprobeerd? Dit kan namelijk ook heel goed, combineer bijvoorbeeld met vanille, sinaasappel en pecannoten.
Op de blog staan maar liefst 3 recepten met pompoen: loaded pumpkin, pompoensoep en herfstige ovenschotel
Venkel
Venkel is een zomer & herfstgroente en is beschikbaar van juni t/m november, de beste periode voor venkel is juli t/m september, dit is uiteraard weersafhankelijk.. zoals met alle seizoensproducten. Dit jaar is bijvoorbeeld het seizoen ietsje later, dus kan je in Oktober ook nog heel goed venkel eten!
Venkel heeft een anijssmaak waar niet iedereen van houdt en door de uitgesproken smaak weten velen niet wat je met venkel aan moet. Daarom hier wat super fijne tips! Mijn favoriete bereiding van venkel is geroosterd en vervolgens gekarameliseerd, oprecht bijna iedereen lust venkel op die manier. Nog wat andere lekkere bereidingen van venkel zijn in een soepje verwerkt, in de risotto eventueel met de hierna genoemde kruiden & specerijen. De kruiden en specerijen die goed bij venkel passen zijn dragon, dille, kardemom, steranijs, venkelzaad, saffraan, citrusrasp en vadouvan. Vrijwel alle witte zuivel is lekker bij venkel, zoals creme fraiche, mascarpone en geitenkaas. En zeker in de zomer, is een salade met venkel ook een genot. Maak een spannende dressing van sinaasappel en vanille, doe er walnoten, pecannoten of pistache bij en smullen maar. Een salsa verde of chimmichurri past ook heel goed bij venkel, je kan zelfs de groene bovenkanten hierin verwerken! Venkel kun je ook heel goed inmaken voor een lekkere frisse gekonfijte venkel.
Maak dit recept met venkel, boterbonen & venkelchimmichurri.
Nog meer seizoensinspiratie
Ik werk de seizoensinspiratie per ingrediënt uit, dus er komt nog meer seizoensinspiratie aan!
Wil je je écht helemaal onderdompelen in het seizoen? Dan kan ik je de online kookcursus herfst zeker aanbevelen!
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Het gaat niet om de bestemming of het doel, maar om het gevoel. Ik geef je in deze mini cursus handvatten, zodat jij vandaag nog met jouw gezondste leven kan beginnen. Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie