Skip to main content

Recept: Bottenbouillon

Als er één recept is waar ik het afgelopen jaar het meest enthousiast van wordt is dat wel BOTTENBOUILLON. Wat is dit een voedingsstoffen powerhouse mét allerlei toevoegingen waardoor je lichaam al deze voedingsstoffen goed kan opnemen. De slowcooker staat hier wekelijks aan en ik maak veel verschillende bouillons en er gaan liters en liters doorheen.

Het is ook nog budget vriendelijk gezond koken, want de botten en overige ingrediënten zijn heel goedkoop, dus heb je niet zoveel te besteden ga je dan zeker hierin verdiepen.

Bottenbouillon en jouw gezondheid

Bottenbouillon is dus een voedingsstoffenbom die jouw gezondheid op alle vlakken kan ondersteunen. Het is voornamelijk een enorme collageenbom. Uit collageen wordt gelatine gemaakt die gecreeërd word door het lang opstaan, dit zie je ook als jouw bouillon koud is dat het ‘jelly’ wordt. (let op: geen jelly is zeker niet minder gezond! Dit zal ik in het recept ook toelichten). Collageen is een eiwit dat een heel belangrijk onderdeel is van het bindweefsel, het is vooral erg goed voor de huid én voor de darmwand. De gelatine uit collageen helpt namelijk de darmwand te repareren waardoor je voedingsstoffen vervolgens weer beter kan opnemen.

Hiernaast zitten er ook veel mineralen en vitaminen in bouillon, zoals magnesium, fosfor, kalium, zink, vitamine K2 en A en omega 3 vetzuren.

Jouw gids voor de goddelijkste bone broths

Je hebt in bottenbouillon allerlei verschillende mogelijkheden, bereidingswijzen en soorten botten die je kan gebruiken. Wat is het beste? En hoe krijg je de lekkerste bouillon?

Allereerst heb je bottenbouillon wat puur van botten is gemaakt, maar je hebt ook meatstock waar meer vlees aan het bot zit (wat het wat hoger in voedingswaarde maakt)

Ik heb een aantal verschillende favorieten als het aankomt op bouillon. Allemaal zijn ze heerlijk om zo te drinken maar je kan ze ook perfect als basis gebruiken voor je gerechten zoals sauzen en soepen

  • Runderbouillon: liefst gemaakt van diverse stukken runderbotten zodat je verschillende voedingstoffen eruit haalt. Runderbouillon heeft de meeste gelatine, dus als je darmklachten hebt is dit je go-to. Deze moet ook het langste van allemaal opstaan, minimaal 24 uur, liever 48 uur en maximaal 72 uur en is het beste te maken in een slowcooker.
  • Ossenstaartbouillon: dit is dus meer een meatstock omdat er meer vlees aan zit, wat maakt dat er bijvoorbeeld meer ijzer in zit, deze laat je korter trekken en zou ook in een snelkookpan kunnen. Let wel, hoe meer tijd je het geeft, hoe meer goede stoffen zich kunnen onttrekken aan het vlees en de botten. Deze bouillon laat je zeker 4 uur trekken en liefst nog 6 tot 8 uur
  • Kippenbouillon: een waanzinnig lekkere basis voor onder andere soto, maar ook heerlijk zo te drinken. Vanwege de lichtere smaak ook fijn om veel smaakmakers aan toe te voegen zoals ik in het recept toelicht. Dit heeft een korte bereidingstijd en is in 6 uur te maken (slowcooker circa 8-12 uur)

Dan nog een aantal belangrijke punten:

  • Ik braad het vlees altijd aan, dat geeft de bouillon meer smaak én je voorkomt dat het eiwit eruit gaat lekken, wat ook weer de voedingswaarde verhoogd.
  • Voeg altijd een beetje appelazijn toe aan je bouillon, dit helpt de voedingsstoffen uit de botten trekken
  • En nu de aller belangrijkste (van Charlotte van Loo geleerd): je voegt GEEN zout toe tijdens het bereiden, dit verzadigt namelijk het water waardoor je minder voedingswaarde in je bouillon krijgt.

TIP: Kook je bouillons in en vries ze in in een ijsblokjesvorm, zo heb je altijd eigengemaakte heerlijke bouillonblokjes

Waar haal je botten?

Haal je botten altijd bij een biologische slager of van natuurvlees, het liefst grasgevoerd. Zo garandeer je de hoogste voedingswaarde en de minste rommel. Ik haal zelf mijn botten bij De Woeste Grond (no spon). Je kan er bij heel veel slagers en boeren naar vragen.

Basisrecept Bottenbouillon

Ik heb het recept uitgewerkt op basis van 3 liter (de capaciteit van mijn slowcooker), maar je kan altijd met de schuifjes zelf de hoeveelheden aanpassen.
Aantal porties | 3 liter

Ingrediënten
  

Kippenbouillon (je kan ook alleen kipkarkassen gebruiken)

  • 1 kilo kipkarkassen
  • 500 gram kippennekken
  • 250 gram kippevel (no joke ;-)) optioneel

Runder- of ossenstaartbouillon

  • 1,5 kilo runderbotten (zorg voor variatie)

De basis

  • 2 winterwortels
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1/4 knolselderij
  • 2 el appelazijn

Optionele toevoeginen (je kan het zo gek niet bedenken)

  • restjes/kontjes van bijv broccoli, courgette, bloemkool, venkel, etc etc etc (geen nachtschade)
  • rode peper
  • gember
  • knoflook
  • specerijen peperkorrels, laurier, piment, kruidnagel, kardemom, venkelzaad, anijszaad, karwijzaad, foelie, nootmuskaat
  • verse kruiden citroengras, limoenblad, laos, kurkuma

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Verdeel je botten over een bakblik
  • Braad de botten aan tot ze goudbruin kleuren
  • Breng water in een pan aan de kook en voeg de smaakmakers en appelazijn toe
  • Slowcooker: gebruik kokend water in de slowcooker en voeg hier de smaakmakers en appelazijn aan toe
  • Voeg nu de aangebraden botten toe en laat doorpruttelen op zacht vuur (niet koken)
  • Slowcooker: Voeg de aangebraden botten toe en zet je slowcooker op LOW
  • De laatste 4 uur (6 uur slowcooker) van je bereidingstijd voeg je de groenten toe
  • Giet je bouillon af en laat helemaal afkoelen mét de vetlaag erop
  • Je bouillon is nu klaar, warm per kopje / portie op en voeg slechts wat keltisch zeezout toe

Extra tips en adviezen

  • Maak bouillonblokjes voor in de vriezer: hiervoor kook je de bouillon in totdat je een hele sterke bouillon heb. Laat een beetje afkoelen, giet in een siliconen ijsblokjesvorm en vries in.
  • Schep na het volledig afkoelen de vetlaag eraf, zorg dat alle vochtdeeltjes eruit gaan door het goed te zeven en je hebt heerlijk vet om in te bakken.
  • Als je bouillon geheel is teruggekoeld zal deze vaak wat dikker worden, vaak krijg je zelfs echte jelly. Maar laat je niet voor de gek houden, wordt het geen jelly zitten er nog steeds net zoveel goede stoffen in! Wil je extra veel gelatine in je bouillon? Gebruik dan verschillende soorten botten, voeg bij rund mergpijpjes, bij kip kippenekken & huid toe. Hiermee krijg je meer bindweefsel, dus ook meer gelatine.
  • Je kunt je (runder)botten hergebruiken. Maak je voor de 2e keer bouillon van dezelfde botten? Voeg dan zeker de helft aan nieuwe botten toe, dus 50% al gebruikte botten, 50% nieuwe botten.
  • Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

    Bekijk nog meer blogs en recepten!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Aanvullend verzekerd via CZ?

    Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.

    meer over CZ

    Gratis minicursus!

    Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!

    Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?

    Ik wil die gratis minicursus!