Skip to main content

Recept: Homemade Granola

Vandaag heb ik niet zomaar een recept voor je maar een complete gids om zelf de lekkerste granola’s te maken die perfect passen bij jouw voedingspatroon, of je nou keto, vegan of glutenvrij eet: zo maak je zelf de allerlekkerste granola’s!

Een perfect mealprep recept

Granola is typisch zoiets wat je ver vooruit kan maken en ontzettend lang houdbaar blijft.. mits je het goed bewaart zelfs wel maanden! Het is hiervoor wel belangrijk om te zorgen voor luchtdichte potten waarin je de granola bewaart.

Je kan granola, afhankelijk van je gezinsgrootte, dus ook in een grote portie maken. Daarom heb ik gekozen voor een uitleg hóe je het moet doen en niet in hoeveelheden, dit mag je namelijk geheel naar eigen inzicht doen.

Je standaardontbijt opwaarderen

Kijk maar eens naar je dagelijkse eetgewoonten en je zult merken dat je met je ontbijt het vaakste hetzelfde eet, er kruipt een gemakszucht in je ontbijtrecepten. Om gezonder te gaan eten is het dus zaak om vooral deze maaltijd van de dag te gaan variëren, én dit kun je doen met zelfgemaakte granola’s!

Eet je vaak yoghurt? Maak dan eens een keer een smoothiebowl klaar: 2 á 3 fruitsoorten en wat (plantaardige) yoghurt, eventueel een kruid of specerij zoals kurkuma, munt of basilicum, blenden en klaar. Je kan ook groenten in je smoothiebowl verwerken om het nóg gezonder te maken.

Samenstellen van jouw granola

De basis van gezonde granola is kokosolie en een zoetmiddel. Als zoetmiddel kun je kiezen voor honing of één van de Greensweet siropen. (20% korting op Greensweet? Gebruik de kortingscode Greentwist in de webshop) Meestal geef ik ook de optie voor ahornsiroop, maar dat is zonde in dit recept want dit proef je amper terug. 

Eet je koolhydraatarm? Gebruik dan Greensweet en kies dan toevoegingen uit die in deze lijst staan:

  • amandelen
  • hazelnoten
  • macadamianoten
  • pecannoten
  • walnoten
  • zaden
  • pitten
  • chiazaad
  • hennepzaad
  • kokossnippers of kokosrasp
  • gevriesdroogde aardbeien of rood fruit
  • specerijen of kruiden naar wens (pas op met kurkuma, want veel koolhydraten!)

Eet je oervoeding of paleo dan kun je deze producten nog toevoegen aan de vorige lijst:

  • cashewnoten
  • pistachenoten
  • rozijnen
  • cranberries (ongezoet)
  • gedroogde abrikozen
  • gedroogde pruimen
  • dadels
  • goji bessen
  • moerbeien
  • incabessen

Eet je vegetarisch, veganistisch, glutenvrij. Dan kun je havervlokken gebruiken als basis van je granola en zelf een selectie kiezen uit de bovenstaande lijsten.

Zo maak je zelf jouw perfecte granola

Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden.

Gebruik je havervlokken als basis? Dan meng je die met de kokosolie (ongeveer 4 el per 500 gram) en zoet (naar smaak) en rooster je de havervlokken in de oven voor circa 15 minuten (of tot goudbruin) en schep het enkele keren door. Voeg aan de totale mix 40% haver, 30% noten/zaden/pitten en 30% superfoods & gedroogd fruit toe

Gebruik je geen haver? Meng dan de kokosolie & zoet door de noten, zaden en pitten. Houdt ongeveer 2 el kokosolie aan per 500 gram (zodat de noten gaan glanzen). Gebruik een verhouding naar je eigen wens.

Rooster de noten, zaden en pitten in een bakblik voor circa 5 minuten (even omschudden tussendoor)

Haal je ingrediënten uit de oven en schep alle superfoods en eventueel gedroogd fruit erdoor.

Je kan allerlei smaakvariaties maken met kruiden, vaak speel ik met het seizoen: 

  • in de decembermaand maak ik speculaasgranola door gember en speculaaskruiden te gebruiken
  • choco granola is ook een favoriet (met greensweet syrup choco en cacaopoeder)
  • in de zomer gebruik ik vanille en gedroogde citroenrasp (extract en poeder en greensweet syrup vanille)
  • voor een spannende combinatie kun je gedroogde citroengras en gedroogde limoenschil gebruiken

Je kan met deze basis dus vrijwel alle kanten op!

Ik wens je veel plezier met jouw lekkerste granola’s maken en als je zelf een nieuwe smaakcombinatie hebt ontdekt, laat je eten weten onder dit bericht?!

  • Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

    Bekijk nog meer blogs en recepten!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Aanvullend verzekerd via CZ?

    Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.

    meer over CZ

    Gratis minicursus!

    Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!

    Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?

    Ik wil die gratis minicursus!