Recept: Shakshuka én alles over eieren

Eieren zijn niet alleen ontzettend lekker en veelzijdig. Ze zijn ook heel voedzaam en gezond. Zo bevatten ze veel vitamines en daarnaast bijzondere antioxidanten en eiwitten. Dit zijn zes redenen om vaker eieren te eten.

  1. Eieren zitten boordevol vitamines en mineralen, waaronder: Vitamine A, B2, B5, B12, E, Calcium, Kalium, IJzer, Mangaan, Selenium
  2. Eieren leveren essentiële aminozuren
  3. Eieren zitten vol voedingsstoffen voor je brein
  4. Ze bevatten antioxidanten die je ogen beschermen
  5. Eieren helpen bij spieropbouw
  6. Eieren zijn relatief goedkoop

De meningen zijn verdeeld, of eieren goed en of nodig zijn voor het optimaliseren van je gezondheid. Mijn mening: ja zeker, maar wel biologisch. Ze bevatten veel gezonde stoffen, waaronder essentiële aminozuren. Ik ben echt een ei lover en je kunt er 1001 gerechten mee maken. Je kan denken aan gewoon een simpel gebakken of gekookt ei, maar ken je bijvoorbeeld shakshuka al? Of op een warme dag een heerlijke frittata? Ik daag je uit om te gaan experimenteren met ei!

Veel mensen denken nog steeds dat het eigeel (de binnenkant van het ei) een negatief effect heeft op je cholesterol. Dit is achterhaald, het blijkt nauwelijks tot geen negatieve effecten te hebben. Daarnaast zoals je hierboven ziet bevat een eitje erg veel gezonde stoffen.

Wil je graag weten waarom ik kies voor biologische eieren? Bekijk mijn vlog, daar leg ik het uitgebreid uit.

De lekkerste recepten met ei

Vanuit de keuken gezien is ei ook nog eens een heel bijzonder product, zo geeft eiwit luchtigheid en eigeel binding. Wat bakken mét ei een feestje maakt maar het maakt ei ook lastig te vervangen in recepten. (Lastig maar niet onmogelijk, in de vegetarische kookcursus geef ik hier tips voor)

Op mijn blog staan ook nog een aantal recepten met ei, zoals deze keto broodjes, en de bakrecepten carrotcake en bananencake. En natuurlijk hieronder, de heerlijke midden-oosterse Shakshuka. Dit is een gerecht van gepocheerde eieren in een saus van groenten en kruiden.

Geniet ervan!

Shakshuka

Aantal porties | 2 porties

Benodigdheden

  • Kleine pan met hoge rand en deksel

Ingrediënten
  

  • 4-6 eieren
  • 3 tomaten
  • 1/2 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 rode peper (meer of minder naar smaak)
  • 1 el cajunkruiden of andere kruidenmelange (bijvoorbeeld van euroma)
  • peper & zout

Instructies
 

  • Snijd de tomaten en paprika in blokjes, de ui, knoflook en rode peper fijn
  • Bak de paprika, ui, knoflook en peper aan in een kleine pan
  • Voeg nu de cajunkruiden en tomaten toe met 50 ml water
  • Laat pruttelen tot het een mooie dikke tomatensaus wordt, breng op smaak met peper & zout
  • Zet het vuur laag, maak kuiltjes in de saus en laat hier telkens een ei in vallen
  • Dek de pan af en laat 6-8 minuten doorpruttelen tot het ei gaar is
  • Garneer met verse kruiden naar wens
  • Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

    Bekijk nog meer blogs en recepten!

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Aanvullend verzekerd via CZ?

    Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.

    meer over CZ

    Vast een voorproefje?