Recept: Asperges op Klassieke wijze

Het is mei en het aspergeseizoen is volop in gang! Officieel loopt het aspergeseizoen van eind april tot eind juni, maar zoals met alle natuurproducten bepaalt het weer uiteindelijk het daadwerkelijke seizoensverloop. Omdat het nog lang te koud was is het seizoen dus wat later op gang gekomen dan gebruikelijk.

Vandaag deel ik dit heerlijke recept voor asperges op klassieke wijze voor je, iemand vertelde mij vorige week dat het in België ‘Asperges op Vlaamse wijze’ heet dus dat mag natuurlijk ook 😉

Je maakt hierbij zelf de lekkerste hollandaisesaus en in de video geef ik diverse tips, mocht je hollandaise gaan schiften.

Nog meer asperge recepten?

In het lente ebook (rechts van het scherm of op mobiel onderaan) vindt je een heerlijk recept voor aspergesoep, gooi je schillen en kontjes dus niet weg maar maak er een lekker soepje van. Meer fan van groene asperges? Probeer dan zeker deze overheerlijke oosterse roerbakschotel eens.

In de online kookcursussen Koken met het seizoen Lente zit ook nog een bundel met asperge en aardbeien recepten.

Asperges op klassieke wijze

Aantal porties | 2 personen

Ingrediënten
  

  • 6 asperges p.p.
  • 2 gekookte eieren p.p.
  • 3 á 4 plakken ham of gerookte zalm

voor de hollandaise

  • 2 sjalotjes
  • 2 el witte wijn azijn
  • 3 dl witte wijn
  • 8 peperkorrels
  • 3 eidooiers (circa 50 gram)
  • 160/180 gram roomboter
  • citroensap
  • peper & zout
  • ½ bosje dragon of krulpeterselie

Instructies
 

  • Schil de asperges (tip: bewaar de schillen voor een aspergesoep!)
  • Pel en snipper de sjalotjes. Zet even op het vuur en voeg wijnazijn, witte wijn en gekneusde peperkorrels toe, laat tot de helft inkoken
  • Laat afkoelen en zeef het mengsel
  • Klop de eidooiers los in een kom met het afgekoelde wijnmengsel.
  • Smelt de boter. Hak de kruiden fijn
  • Kook de eieren 4 tot 7 minuten (4 minuten = zacht gekookt, 7 minuten = hard gekookt) en laat schrikken (koud afspoelen)
  • Gebruik de eierpan voor au bain marie, zorg dat de kom het water niet raakt, breng het water aan de kook.
  • Zet een pan voor de asperges op het vuur met water & zout en breng aan de kook
  • Doe de asperges in de kookpan en kook 6-8 minuten beetgaar, test of ze doorhangen voor de gaarheid
  • Als het water voor de au bain marie kookt, draai het vuur laag
  • Je zet nu de kom op de pan, als het water van de kook is, en begin met kloppen tot het mengsel indikt (max 75 graden)
  • Je gaat nu druppelsgewijs de boter toevoegen onder voortdurend mengen, de hoeveelheid boter is een richtlijn, naar dikte van de saus. Is je saus te dun? Voeg dan meer boter toeIs je saus te dik? Voeg dan een beetje water toe
  • Schep je bord op en eet smakelijk!

Video

  • Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

    Bekijk nog meer blogs en recepten!

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Aanvullend verzekerd via CZ?

    Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.

    meer over CZ

    Vast een voorproefje?