Recept: Venkel & Boterbonen
Als ik kook op retraites ontstaan vaak de leukste nieuwe recepten, omdat ik bijvoorbeeld dingen op wil maken of de bovenkantjes van de venkel niet weg wil gooien. Zo ontstond ook weer een mooie creatie:
Gegrilde venkel met boterbonenpuree & venkel chimmichurri
Het recept is uitgewerkt als hoofdgerecht, maar kan ook heel goed als voorgerecht. Maak je deze als voorgerecht? Gebruik dan de schuifjes bij aantal porties om het recept aan te passen.
Venkelseizoen
Dit recept ontstond bij mij in ‘de komkommertijd’, eind maart – begin april. Waarbij er zo weinig van het land komt dat je niet helemaal kan seizoenskoken.
Het seizoen van venkel in Nederland (en België) is van Juni t/m November, maar Juli t/m September is de meest ideale tijd. Wat maakt dat dit een eigenlijk nazomers gerechtje is.
Wil je meer koken met het seizoen?
Op de foto is dit gerechtje geserveerd samen met de zomerse groentelasagne.
Gegrilde venkel met boterbonenpuree & venkel chimmichurri
Ingrediënten
- 2 grote venkel
- 2 el ahornsiroop (of een andere zoet)
- 2 el kokosolie
- peper & zout
voor de boterbonenpuree
- 2 blikken boterbonen (ook wel limabonen genoemd, blikken van 400 gram)
- 2 citroenen rasp en sap
- 100 ml plantaardige melk of room (ik gebruikte amandel kookroom)
- handje takjes van de venkel
- peper & zout
voor de venkel chimmichurri
- de groene uitlopers van de venkel
- 1/4 bosje peterselie
- 1/4 bosje munt
- 1/4 bosje koriander
- 100 ml olijfolie virgin
- 1/2 rode peper (meer of minder naar smaak)
- peper & zout
Instructies
- Snijd eerst de uitlopers van de venkel af (zodat je alleen de witte kern overhoudt)
- Houdt de uitlopers en groene takjes apart voor de puree en de chimmichurri
- Snijd de venkel met de kern eraan in 6 tot 8 parten (zie ook de receptfoto)
- Verwarm een pan met kokosolie en grill hier de venkel in aan tot ze een mooi karamelkleurtje hebben (denk: net niet verbrand)
- Voeg de laatste 2 minuten de ahornsiroop toe en schep de venkel even goed door de ahorn heen
- rasp de citroenen (let op dat je het wit niet mee raspt) en pers ze uit
- spoel de boterbonen even goed af, houdt een paar boterboontjes apart voor de garnering
- voeg alle ingrediënten van de boterbonenpuree toe (gebruik de helft van het citroensap) en maak er een gladde puree van
- proef en breng op smaak met de rest van de citroensap, peper & zout
- gebruik een keukenmachine of hakmolentje om alle ingrediënten van de chimmichurri aan toe te voegen, maal grof, proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat ahorn of ander zoet
- Verdeel de boterbonenpuree over een bord, leg hier de venkel mooi op neer, verdeel de chimmichurri en de losse boterboontjes
- Eventueel nog afmaken met wat salade kiemen
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie