Ga terug
+ servings

Basisrecept Bottenbouillon

Ik heb het recept uitgewerkt op basis van 3 liter (de capaciteit van mijn slowcooker), maar je kan altijd met de schuifjes zelf de hoeveelheden aanpassen.
Aantal porties | 3 liter

Ingrediënten
  

Kippenbouillon (je kan ook alleen kipkarkassen gebruiken)

  • 1 kilo kipkarkassen
  • 500 gram kippennekken
  • 250 gram kippevel (no joke ;-)) optioneel

Runder- of ossenstaartbouillon

  • 1,5 kilo runderbotten (zorg voor variatie)

De basis

  • 2 winterwortels
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1/4 knolselderij
  • 2 el appelazijn

Optionele toevoeginen (je kan het zo gek niet bedenken)

  • restjes/kontjes van bijv broccoli, courgette, bloemkool, venkel, etc etc etc (geen nachtschade)
  • rode peper
  • gember
  • knoflook
  • specerijen peperkorrels, laurier, piment, kruidnagel, kardemom, venkelzaad, anijszaad, karwijzaad, foelie, nootmuskaat
  • verse kruiden citroengras, limoenblad, laos, kurkuma

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Verdeel je botten over een bakblik
  • Braad de botten aan tot ze goudbruin kleuren
  • Breng water in een pan aan de kook en voeg de smaakmakers en appelazijn toe
  • Slowcooker: gebruik kokend water in de slowcooker en voeg hier de smaakmakers en appelazijn aan toe
  • Voeg nu de aangebraden botten toe en laat doorpruttelen op zacht vuur (niet koken)
  • Slowcooker: Voeg de aangebraden botten toe en zet je slowcooker op LOW
  • De laatste 4 uur (6 uur slowcooker) van je bereidingstijd voeg je de groenten toe
  • Giet je bouillon af en laat helemaal afkoelen mét de vetlaag erop
  • Je bouillon is nu klaar, warm per kopje / portie op en voeg slechts wat keltisch zeezout toe

Extra tips en adviezen

  • Maak bouillonblokjes voor in de vriezer: hiervoor kook je de bouillon in totdat je een hele sterke bouillon heb. Laat een beetje afkoelen, giet in een siliconen ijsblokjesvorm en vries in.
  • Schep na het volledig afkoelen de vetlaag eraf, zorg dat alle vochtdeeltjes eruit gaan door het goed te zeven en je hebt heerlijk vet om in te bakken.
  • Als je bouillon geheel is teruggekoeld zal deze vaak wat dikker worden, vaak krijg je zelfs echte jelly. Maar laat je niet voor de gek houden, wordt het geen jelly zitten er nog steeds net zoveel goede stoffen in! Wil je extra veel gelatine in je bouillon? Gebruik dan verschillende soorten botten, voeg bij rund mergpijpjes, bij kip kippenekken & huid toe. Hiermee krijg je meer bindweefsel, dus ook meer gelatine.
  • Je kunt je (runder)botten hergebruiken. Maak je voor de 2e keer bouillon van dezelfde botten? Voeg dan zeker de helft aan nieuwe botten toe, dus 50% al gebruikte botten, 50% nieuwe botten.