Recept: Italiaanse rucola stamppot

De winter, de tijd waarin de natuur zich grotendeels ondergronds afspeelt. Als je goed kijkt zie je alweer de eerste tekenen van lente, er komen wat krokusjes op, er zijn weer wat knoppen te zien aan bomen en planten.
Dit is echt de tijd voor stamppot! In plaats van je stamppot met aardappels te maken, is een handige manier om je voedingswaarde te verhogen: te vervangen door groenten. Vervang met bijvoorbeeld pompoen, zoals in dit recept, maar je kunt ook alle andere knolgroenten die juist in deze tijd van het jaar zo goed verkrijgbaar zijn gebruiken, bijvoorbeeld pastinaak, wortelpeterselie, knolselderij, zoete aardappel etc
Lactoseintolerant? Vervang de creme fraiche voor een plantaardige yoghurt.
Nog meer winterrecepten?
Deze witlofschotel met kaassaus, of een lekkere Indiase soep. Je gezondheid een boost geven? Probeer eens bottenbouillon en immuunbooster thee.
In de kookcursus koken met het seizoen Winter zitten onder andere heel veel stamppot recepten, maar ook een uitgebreide kerstspecial (voor volgend jaar ;-)) en een bundel over Ayurveda en verwarmend eten.

Italiaanse Rucola Stamppot
Benodigdheden
- Kookpan
- Stamper
Ingrediënten
- 600 gram flespompoen of oranje pompoen
- 100 gram rucola
- 40 gram vet
- 40 gram creme fraiche
- 1 el bouillonpoeder
- 1 el korianderpoeder
- 1 sinaasappel (sap)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- peper & zout
- 1 tl chilivlokken of chilipoeder (optioneel)
Garnering
- 50 gram feta
- 50 gram zontomaten
- 50 gram zwarte olijven
- blokje parmezaan
Instructies
- Snijd de pompoen in grove stukken
- Pers de sinaasappel uit, snijd de ui en knoflook fijn, brokkel de feta, hak de nootjes, halveer de tomaatjes
- Zet een pan met water op voor de pompoen, breng aan de kook,
- Voeg als het water kookt de pompoen toe en kook 5-6 minuten, of tot de stukjes uit elkaar vallen
- Fruit de ui en knoflook aan in een pan met een beetje olie
- Stamp de pompoen grof
- Voeg nu alle ingredienten, behalve de rucola toe
- Meng goed door, breng op smaak met peper & zout
- Schep nu de rucola door de puree en maak af met de garneringen
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie