Recept: Turkse Lamsstoof

De herfst is weer begonnen en dan neemt als vanzelf mijn behoefte aan stoofjes toe, herkenbaar? Dan heb ik hier een lekker recept voor je van een lamsstoof met seizoensfruit pruimen. Dit recept heeft een Turkse twist door het gebruik van ajvar en biber, die je kan halen bij een Turkse supermarkt en ook bij veel AH filialen.
Ajvar is een pasta van geroosterde aubergine & paprika en biber is een rode peper pasta. Beiden heb je ze in pittig en mild zodat je het recept naar je eigen smaak kan aanpassen.
Je kan dit recept met een snelle couscous maken: couscous aanmaken met olijfolie en even laten staan, overgieten met groentenbouillon en klaar. Je kan ook quinoa of bloemkoolrijst kiezen voor een glutenvrij alternatief.
Bereiding in de Instant pot / multicooker
De laatste tijd ben ik helemaal de Instant Pot aan het ontdekken. Zo’n multicooker leek me eerst wat omslachtig, maar inmiddels merk ik hoe handig het is om ermee te experimenteren. Je kunt er echt alle kanten mee op: van snelle doordeweekse maaltijden, overheerlijke bottenbouillon tot volle stoofgerechten die normaal uren op het vuur zouden staan.
Dit recept voor Turkse lamsstoof is daar een mooi voorbeeld van. Normaal laat je het vlees langzaam sudderen, maar in de Instant Pot wordt het net zo mals in een fractie van de tijd. Omdat ik steeds meer met dit apparaat speel, heb ik naast de klassieke bereidingswijze ook een uitgewerkte Instant Pot-versie toegevoegd. Zo kun je zelf kiezen hoe je ’m het liefst maakt – langzaam op het fornuis of sneller in de pot.
Nog meer herfstrecepten?
Je startpunt is dan de blog ‘Seizoensinspiratie voor de Herfst’, hier vindt je per seizoensgroente een enorme hoeveelheid tips om deze groente te bereiden incl de recepten die ik heb met deze groente. En wil je DE complete gids voor koken in de herfst, mijn eigen lievelingsseizoen qua eten, probeer dan zeker de online kookcursus herfst.

Turkse Lamsstoof
Ingrediënten
- 800 gram lamspoulet of lamsbout in blokjes
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 gram ajvar
- 2 el rode peper pasta (biber) meer of minder naar smaak
- 10 tomaten
- 10 verse pruimen
- 100 gram gedroogde pruimen
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 200 ml kippen- of groentebouillon
- 1 el korianderpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 el tijm
- 1 el paprikapoeder
- 1 el appelazijn
- peper & zout
Instructies
bereiding in de stoofpan
- Verhit de olie in een ruime stoofpan. Fruit de ui en knoflook 3–4 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de lamsblokjes toe, bak rondom bruin en breng op smaak met zout, peper en specerijen.
- Roer de ajvar en rode peperpasta erdoor en bak kort mee.
- Voeg de tomaten en verse pruimen toe. Blus af met appelazijn, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met deksel zachtjes stoven (ca. 1,5–2 uur) tot het vlees zacht is.
- Voeg de blokjes zoete aardappel toe en laat 15 minuten meegaren, zodat ze niet uit elkaar vallen.
- Roer op het laatst de gehakte gedroogde pruimen erdoor, laat nog 5 minuten pruttelen.
- Proef en breng eventueel nog verder op smaak.
bereiding in de multicooker / Instant pot
- Zet de Instant Pot op Sauté en zonder deksel. Verhit de olie en fruit de ui en knoflook 3–4 minuten.
- Voeg de lamsblokjes toe en bak ze rondom bruin (ca. 5–7 minuten). Breng op smaak met zout, peper en specerijen.
- Roer de ajvar en rode peperpasta erdoor en bak 1 minuut mee.
- Voeg de tomaten en verse pruimen toe. Blus af met appelazijn, schenk de bouillon erbij en roer door.
- Draai de deksel erop en zet de Instant Pot op Pressure Cook (High), 35 minuten. Zorg dat het ventiel dicht staat.
- Zet het ventiel open en laat alle druk eraf voordat je de pan open doet, dit duurt 15 tot 20 minuten.
- Voeg de blokjes zoete aardappel toe en zet de pan nog 15 minuten op Sauté zonder deksel
- Roer de gehakte gedroogde pruimen erdoor en zet de pot nog enkele minuten op Keep Warm zodat de smaken mengen.
- Proef en breng eventueel nog verder op smaak.
Notities
-
GreenTwist is ontstaan uit mijn liefde voor koken en eten, én uit de wens om anderen te laten ervaren met hoeveel plezier en gemak je in de keuken kan staan. Ik geloof dat iedereen kan koken – niet door vaste schema’s of ingewikkelde technieken, maar door te leren vertrouwen op je zintuigen en je intuïtie.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie