Ga terug
+ servings

Turkse Lamsstoof

Aantal porties | 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 gram lamspoulet of lamsbout in blokjes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram ajvar
  • 2 el rode peper pasta (biber) meer of minder naar smaak
  • 10 tomaten
  • 10 verse pruimen
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 200 ml kippen- of groentebouillon
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el tijm
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el appelazijn
  • peper & zout

Instructies
 

bereiding in de stoofpan

  • Verhit de olie in een ruime stoofpan. Fruit de ui en knoflook 3–4 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de lamsblokjes toe, bak rondom bruin en breng op smaak met zout, peper en specerijen.
  • Roer de ajvar en rode peperpasta erdoor en bak kort mee.
  • Voeg de tomaten en verse pruimen toe. Blus af met appelazijn, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met deksel zachtjes stoven (ca. 1,5–2 uur) tot het vlees zacht is.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe en laat 15 minuten meegaren, zodat ze niet uit elkaar vallen.
  • Roer op het laatst de gehakte gedroogde pruimen erdoor, laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Proef en breng eventueel nog verder op smaak.

bereiding in de multicooker / Instant pot

  • Zet de Instant Pot op Sauté en zonder deksel. Verhit de olie en fruit de ui en knoflook 3–4 minuten.
  • Voeg de lamsblokjes toe en bak ze rondom bruin (ca. 5–7 minuten). Breng op smaak met zout, peper en specerijen.
  • Roer de ajvar en rode peperpasta erdoor en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de tomaten en verse pruimen toe. Blus af met appelazijn, schenk de bouillon erbij en roer door.
  • Draai de deksel erop en zet de Instant Pot op Pressure Cook (High), 35 minuten. Zorg dat het ventiel dicht staat.
  • Zet het ventiel open en laat alle druk eraf voordat je de pan open doet, dit duurt 15 tot 20 minuten.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe en zet de pan nog 15 minuten op Sauté zonder deksel
  • Roer de gehakte gedroogde pruimen erdoor en zet de pot nog enkele minuten op Keep Warm zodat de smaken mengen.
  • Proef en breng eventueel nog verder op smaak.

Notities

Serveertip: lekker met kruidige couscous, quinoa of bloemkoolrijst.