Recept: Buddahbowl
Een buddahbowl is super populair. En eigenlijk niks anders dan een lekkere verzameling van hapjes, in een kom, met een lekkere dressing er overheen. Hieronder geef ik wat tips hoe je zelf een lekkere buddahbowl kan samenstellen, en een voorbeeldrecept zoals je de bowl kan maken. Wil je de video van het recept bekijken? Ga dan naar de groep Healthy Cooking @ home.
Tips voor lekkere vulling
Kies bijvoorbeeld van elk rijtje 1 of 2 dingen uit en je bent er:
Quinoa | Bloemkool- of broccolirijst | Gekookte of gepofte boekweit | Wilde rijst | Kikkererwten | Linzen
Tempeh | Tofu | Gebakken paddestoelen | Scrambled egg
Zoete aardappel | Pompoen | Pastinaak | Knolselderij | Bieten
Avocado | Tomaat | Komkommer | Radijs | Sla
Bloemkool | Broccoli | Boerenkool | Spinazie | Gebakken ui Feta | Geitenkaas
Notendressing | Dunne hummus (evt van bieten of bloemkool) | Yoghurtdressing
Maak af met diverse kruiden en specerijen, het is lekker en extra speciaal om verschillende smaken aan je ingrediënten te geven.
Buddahbowl met amandeldressing
Ingrediënten
- 300 gram zoete aardappel of pompoen
- 1 middelmaat broccoli
- 100 gram bloemkoolrijst
- 150 gram tempeh, tofu of vegetarische kipstukjes
- 2 tenen knoflook
- 1 el bouillonpoeder
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderpoeder
- 1 el chilipoeder of chilivlokken (meer of minder naar smaak)
- 1 el shoarmakruiden
Voor de amandeldressing
- 50 gram hele amandelen
- 1 el rode wijn azijn
- 1 el mosterd
- 2 el creme fraiche, soja of kokosyoghurt
- 30 ml plantaardige melk
- 1 tl vloeibare zoetstof (GreenSweet, ahornsiroop of honing) (naar smaak)
- zout & peper
Instructies
- Doe de amandelen in een kom met lauw water, laat trekken voor minimaal 30 min.
- Snijd de champignons in kwarten, de broccoli in roosjes (bewaar de stam voor broccolirijst), de proteïne (tempeh, tofu, vega kip) in plakken en de zoete aardappel of pompoen in blokjes
- Maak een marinade van milde olijfolie en de shoarmakruiden, gehakte knoflook en marineer je proteïne hierin.
- Rooster de noten op laag vuur en houdt ze af en toe in beweging om verbranden te voorkomen.
- Zet een kookpan met water op het vuur, voeg hier de bouillon en zout aan toe. Kook de broccoli circa 4 min, controleer met een vork. Meng de chilivlokken door de broccoli
- Bak de tempeh, tofu of vega kip in circa 6 minuten krokant.
- Bak de zoete aardappel of pompoen in circa 6 minuten tot ze zacht zijn. Voeg hier het komijnzaad en de korianderpoeder aan toe
- Bak de bloemkoolrijst in circa 4 minuten aan
- Meng alle ingredienten voor de dressing door elkaar
- Maak je bord op en serveer de buddahbowl met de dressing
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie