Skip to main content

Recept: Frisse lasagne

Je kan nu ook Italiaanse buffetten bij mij boeken, via dekeukenvanelise waar ik mee samenwerk (via mijn website mag je wel mij mailen op contact@greentwist.nl bij interesse). De afgelopen maanden heb ik dit recept in het lente/zomer buffet verwerkt én de reacties zijn echt geweldig, mensen vinden m zó lekker. Daarom wilde ik deze ook graag met jullie delen. 

Er wordt veel gespeculeerd wat dit recept nou de frisse touch geeft, want aan calorieën ligt het zeker niet. Vorige week kreeg ik deze leuke reactie: “De speculaties variëren van venkel tot boerenkool en saffraan. Hahaha!” maar het ligt m in de combinatie van venkelzaad, munt en dadel vermoed ik. 

Nog meer frisse recepten?

Vorig jaar maakte ik een recept voor een vegetarische lasagne met prei, lekker laag in koolhydraten door gebruik van courgette. Ook de bundel shakshuka variatie is een hele leuke toevoeging aan je kook routine. Toch liever een voorgerecht? Probeer deze frisse courgettecarpaccio eens. 

Frisse Lasagne

Deze heerlijke frisse variant op de traditionele lasagna is perfect voor de lente en zomer. Het recept is ook perfect om voor meerdere dagen te koken.
Aantal porties | 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 pakken lasagnebladen
  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 gram feta, witte kaas, jonge geitenkaas of mozzarella (of een lactosevrij alternatief)

Voor de saus

  • 500 gram kipgehakt (voor vegetarisch: vegetarisch gehakt, tuinbonen of cannelinibonen)
  • 200 ml creme fraiche (eventueel plantaardig)
  • 200 gram spinazie
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl tijm
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 6 grote medjoul dadels
  • bosje verse munt
  • peper & zout
  • olie of vet om in te bakken
  • scheutje milde olijfolie

voor de bechamel

  • 300 ml melk (eventueel plantaardig)
  • 1 el bouillonpoeder
  • peper & zout
  • 3 el bloem

Instructies
 

  • Snijd/hak de ui en de knoflook fijn
  • Snijd de courgette in blokjes
  • Verwarm een grote pan met wat olie of vet
  • Bak de ui en knoflook een paar minuten aan, tot ze glazig worden
  • Voeg nu het gehakt (of de boontjes) met flink wat peper & zout toe, bak circa 5-6 minuten aan
  • Voeg nu de courgete en tijm toe en bak een paar minuten aan
  • Schenk de creme fraiche erbij en laat even pruttelen (paar minuten) op laag vuur
  • Maal de munt en dadels met een scheutje olijfolie grof, voeg toe aan de saus
  • Roer nu in 3-4 keer de spinazie erdoor, elke keer een hand als het geslonken is
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Maak de bechamel door de melk te verwarmen en als het bijna kookt de bloem er doorheen te kloppen. Kijk goed naar de dikte van het mengsel, het moet een beetje griekse yoghurt dikte hebben. Voeg eventueel meer melk (te dik) of meer bloem (te dun) toe
  • Verdeel de lasagnebladen in een ovenschaal, smeer de bladen in met bechamelsaus, verdeel nu de saus er overheen herhaal dit 3 á 4 keer en maak de bovenste laag af met gebrokkelde kaas.
  • Schuif de lasagne in de oven voor 25-30 minuten en eet smakelijk!
  • Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

    Bekijk nog meer blogs en recepten!

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept




    Aanvullend verzekerd via CZ?

    Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.

    meer over CZ

    Gratis minicursus!

    Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!

    Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?

    Ik wil die gratis minicursus!