Recept: Aubergine tempura
Dit recept wordt altijd geintroduceerd tijdens een catering als ‘de lekkerste aubergine die je ooit gegeten hebt’. Heel veel mensen struikelen over de kauwgumachtige textuur van aubergine en de relatief weinige smaak. Maar zoals met alles is het een kwestie van bereidingswijze, met dit recept worden de aubergines heel zacht van binnen, krokant van buiten. Zelfs mensen die zeggen niet van aubergine te houden hebben regelmatig van dit recept gesmuld!
Het seizoen van aubergine loopt van mei t/m september.
Is aubergine gezond?
In aubergine zitten anthocytanen, antioxidanten die in blauwe en paarse groenten en fruit voorkomen, waarom dit goed is voor je gezondheid lees je hier.
Verder is de voedingswaarde ongeveer gelijk aan veel peulvruchten, ijzer, kalium, vitamine K en veel van de B vitaminen zitten in aubergine.
Aubergine hoort in de nachtschade familie, wat betekent dat ze het stofje solanine bevatten, niet iedereen kan hier even goed tegen. Ben je gevoelig voor nachtschade dan kun je dit recept met courgette maken.
Nog meer seizoensrecepten?
Bekijk de online kookcursussen koken met het seizoen eens! Voor nog veel meer inspiratie in elk seizoen.
Aubergine Tempura
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 200 ml bruiswater (ongeveer)
- 3 el boekweitmeel
- 1 el maizena of ander bindmiddel
- 2 el tijm
- 1 el gistvrij bouillonpoeder
- peper & zout
- kokosolie om in te bakken
Optionele toevoegingen
- 100 gram feta
- 100 ml muntyoghurt (recept onderaan)
- 1 el honing of ahornsiroop
Instructies
- Snijd de aubergine in dikke plakken van 1 á 1,5 cm
- Meng de kruiden, meel & bindmiddel goed door elkaar, breng op smaak met peper & (ruim) zout
- Voeg stapsgewijs het bruiswater toe tot je een pannenkoek achtig beslagje hebt, het mag niet te dik zijn, maar zeker niet te dun. Pas hier eventueel de hoeveelheid water op aan
- Verwarm een pan met een ruime hoeveelheid kokosolie
- Haal de aubergineplakken door het beslagje en bak ze in de pan, circa 3-4 minuten per kant
- Top de aubergine tempura's met feta, muntyoghurt en eventueel honing of ahornsiroop
Basisrecept Kruidenyoghurt
Ingrediënten
- 100 ml (kokos)yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1/2 komkommer
- 1 handje gehakte munt
- peper & zout
Instructies
- Hak de munt fijn, gebruik het blad en de steeltjes
- Hak de knoflook fijn en pers met je mes licht op de knoflook
- Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd zo fijn mogelijk
- Voeg alle ingrediënten samen, en meng goed
- Zet weg voor 20-30 minuten om de smaken erin te laten trekken
Notities
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie