Recept: Arabische quinoasalade
Deze heerlijke quinoasalade met Arabische kruiden is een ideaal bijgerecht, of in een grotere portie een hoofdgerecht. Quinoa is eigenlijk een zaadje en geen graan, is glutenvrij, het heeft een lage glycemische index (de mate waarin het van invloed is op je bloedsuikerspiegel) en dat maakt quinoa tot een gezond alternatief op bijvoorbeeld couscous en bulgur.
Heerlijk van smaak en door de vele groenten, ontzettend gezond. Het gerecht is helemaal vegetarisch en je kan er ook een koolhydraatarme versie van maken met bloemkoolrijst en de tips die onderaan staan.
Arabische Quinoa Salade
Ingrediënten
- 250 gram quinoa
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 rode puntpaprika in reepjes of ringetjes snijden
- 2 tomaten in kleine blokjes
- 150 gram verse ananas of een appeltje in fijne stukjes gesneden
- 2 rijpe avocado
- 120 gram veldsla gewassen
- 40 gram lente ui het groene gedeelte in ringetjes gesneden
- 2 teen knoflook extra fijn gehakt
- 1 handje peterselie gehakt
- 1 handje verse koriander met steel gehakt (optioneel)
- 5 el olijfolie
- 1,5 el vloeibare zoetstof (GreenSweet, honing of gembersiroop)
- 1 bouillonblokje (gistvrij, groenten of runder)
- 300 ml water
- 1 eetlepel azijn (appel- of natuurazijn)
- zout (naar smaak)
Kant en klare arabische kruidenmix, bijvoorbeeld Euroma. Of:
- 4 tl komijn gemalen
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 2 tl kurkuma
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl chilipoeder of vlokken (meer of minder naar smaak)
Instructies
- Kook de quinoa, met de bouillon, ongeveer 10 minuten tot je C-tjes ziet
- Giet (indien nodig) af en laat afkoelen
- Breng op smaak met de specerijen, zoetstof, zout en azijn
- Snijd alle verse kruiden, groenten en ananas/appel zoals aangegeven, let op dat je bij de tomaten de vochtkern eruit haalt. En meng deze met de quinoa
- Ontpit de avocado, haal het vruchtvlees met een lepel in een handige beweging uit de schil (zie ook de avocado tips in de video) maak bijvoorbeeld een waaier hiervan om het mooier te presenteren.
- Serveer de quinoasalade op een bedje van veldsla en geef de avocado een mooi plekje. breng evt de avocado nog op smaak met olijfolie, zout en peper.
Notities
- Bloemkoolrijst bak je 5 minuten aan met een beetje olie en de bouillon
- Hierna ga je verder bij stap 3
-
Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.
Bekijk nog meer blogs en recepten!
Aanvullend verzekerd via CZ?
Dan is de kans groot dat jouw online kookcursus wordt vergoed! Kijk op de speciale pagina welke mogelijkheden er zijn.
Gratis minicursus!
Deze minicursus is voor jou als je graag in 3 eenvoudige stappen meer gezondheid wil ervaren!
Ben jij klaar om je gezondheid een kickstart te geven?
Geef een reactie