Skip to main content

Stap uit de wachtstand

Het moment is nu: het moment om te beginnen aan je eigen gezondheid. Ik las vanochtend een artikel over Vitamine D, waarin de overheid de noodzaak voor vitamine D gaat onderzoeken en dan pas advies uitbrengt. Heel vreemd als je het mij vraagt, want vitaminen werken, zijn vrijwel ongevaarlijk (enkele uitzonderingen daargelaten) en willen we als het om onze gezondheid gaat, wachten op ‘de buitenwereld’?

Op dit moment lijken we massaal in een wachtstand te staan. We wachten tot anderen ons vertellen wat we moeten doen, hoe we moeten leven, wat we wel en niet mogen en kunnen, wat verstandig is en onverstandig is. Maar we zijn nog steeds volwassenen, en dat betekent dat we zelfbeschikkingsrecht hebben, ofwel, wij bepalen wat goed is in ons leven, én voor onze gezondheid. Hiermee bedoel ik geheel niet dat je maar dwars tegen de regels in moet gaan als dit niet klopt voor jou, maar wel dat we ons zelfbeschikkingsrecht mogen uitoefenen.

Ofwel: van (af)wachten naar verantwoordelijkheid nemen. Voor onze mensheid, voor jezelf, voor jouw gezondheid en voor jouw leven, en daarmee ook ons leven, dat van ons allemaal. Je wil toch dat jouw kinderen in een mooie wereld kunnen opgroeien? Lekker onbezorgd kunnen spelen? Je wil dat jouw ouders, vrienden, familie, opa’s en oma’s nog een mooi leven kunnen leiden? Is het antwoord op deze vragen ja, sta dan op en neem jouw verantwoordelijkheid, voor alles wat je kan dragen. Vanuit volwassenheid en liefde.

Het maakt hierin niet uit of je nu, wel of niet gelooft in de overheidsadviezen, wel of geen vaccin neemt, wel of geen risicogroep bent, welke mening je hebt, op welke partij je stemt. Je kán niet op de pauzeknop van je leven blijven drukken, het leven is nu, altijd, en loopt door, totdat je er niet meer bent.

Laat je immuunsysteem niet wachten! Ons immuunsysteem wordt uitgedaagd, met name nu, om voor ons te gaan werken. Maar we moeten dit wel ondersteunen, voeden, letterlijk en figuurlijk. Met voeding ja, zeker een begin, maar we mogen onze leefstijl breder onder de loep nemen. Een voedingsbodem creëren voor een sterk immuunsysteem is heel breed. Ik heb het dus niet over ‘wat meer bewegen’, ‘een beetje gezonder eten’, maar waar ik vaker over spreek: regie nemen over je totale gezondheid. Want: Jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam, gezondheid en alles maar dan ook alles wat daarbij hoort, waaronder jouw prachtige immuunsysteem.

Heb je wel eens nagedacht over hoe bijzonder het menselijk lichaam eigenlijk is? Al die super interessante processen die als vanzelf plaats vinden, jouw darmen die je eten verteren, je adem die in en uit gaat zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, jouw immuunsysteem die superslim ‘vijanden’ eruit pikt en elimineert waar nodig. Dit prachtige, bijzondere lichaam heeft jou nodig, heeft ons nodig! Om al deze mooie processen te ondersteunen, te verbeteren en te helpen om als vanzelf te blijven werken.

Maar hiervoor moeten wij dus in actie komen, niet morgen, niet volgende week, niet als de overheid zijn onderzoeken klaar heeft, of de lockdown opheft: NU. Help jezelf, jouw lichaam en je medemens door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen gezondheid, door te zorgen dat jouw immuunsysteem werkt, en je kan beschermen. Want als je niet eerst voor jezelf zorgt, kun je er ook niet voor een ander zijn. Dít is het gezicht van goed zorgen, en daar hoort zelfzorg dus 100% bij.

Actiepunten! Dit kun je doen om vandaag, nu, te beginnen met de regie terug nemen

  • Begin met het slikken van minimaal 3000 IU, en optimaal 5000 IU Vitamine D3, eventueel een supplement waar ook K2 in zit om de opneembaarheid te vergroten. In ieder geval tot Mei of zonkracht 3.
  • Eet minimaal 350 gram groenten per dag, in verschillende kleuren, en bij elke maaltijd. De meeste mensen halen dit niet, dus dit is altijd een goed begin.
  • Begin met koud douchen, de Wim Hof Methode heeft heel Nederland verovert, met de vorst waren er superveel mensen aan het ijszwemmen, het is HOT? maar hier is een reden voor: het WERKT. Het is een enorm krachtige aanjager van jouw immuunsysteem. Deze voormalig koukleum zweert erbij.
  • Schakel uit: houdt op met cijfers te volgen, nieuws te kijken, de hele dag over je social media tijdlijn te scrollen. Verleg je aandacht naar wat je wél wil in jouw leven en haal de focus af van dat wat je niet wil.

Liefs, Iris


Iris Heuer

Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *