Skip to main content

Goede voornemens: waarom ze niet werken én wat wel werkt

Het nieuwe jaar is begonnen, en meestal barsten we van de goede voornemens, ‘want in dit jaar gaan we het anders/beter/leuker/mooier/gezonder doen’, gezonder eten, minder drinken, meer sporten etc etc. En hoe bewonderenswaardig het ook is om ook iets te willen veranderen, werken goede voornemens zelden. Daarom wat adviezen hoe je het wél goed kan aanpakken.

1. Niet in de toekomst plaatsen

In feite is er alleen maar nu, op het moment dat je wat je wil in je leven in de toekomst plaatst, dan blijf je de voornemens voor je uit schuiven. Het woord zegt het al voor nemens, je neemt je voor, om op een ander moment dan nu iets te doen… dit werkt niet. Volgens de law of attraction (de wet van aantrekking) kan je alleen datgene in jouw leven aantrekken wat je in tegenwoordige tijd plaatst: het is er al, nu op dit moment, niet morgen, niet over een uur en al helemaal niet volgende week.

2. Herken je eigen sabotage mechanismen

We hebben allemaal wel een saboteur in ons, zo’n onderbewust mechanisme wat er simpelweg niet aan wil om iets te veranderen, deze innerlijke saboteur verzint smoezen, excuses en allerlei dingen om het maar niet te hoeven doen. Wordt je er bewust van dat deze saboteur(s) er is, en luister naar wat deze te zeggen heeft. Maak vervolgens de bewuste keuze om dit te negeren! Stap uit deze comfortzone en ga voor wat je wil.

3. Realistisch zijn

Je kan wel het voornemen hebben om bijvoorbeeld 4x per week te gaan sporten, maar als jij een bomvolle agenda hebt waar geen ruimte is om dit te doen, dan zal dit in de praktijk gedoemd zijn om te mislukken. En je kan jezelf wel voornemen om mega gezond te gaan eten, terwijl je nu op een pizza en friet eetpatroon zit, maar ook dit zal gedoemd zijn om te mislukken. Wees dus realistisch naar jezelf, en stel jezelf realistische doelen. Over het algemeen werken kleine stappen beter, anders wordt het al snel een grote hindernis.

4. Focus je niet op het eindresultaat

Ook dit heeft weer te maken met wat ik bij punt 1 uitleg, als je een doel stelt en je volledige focus hebt liggen op wat je later/straks gaat hebben als je het doel bereikt hebt, dan vergeet je het nu, en wordt je doel moeilijker. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Accepteer je huidige gewicht al volledig, wees er tevreden mee. Wil je gezonder eten? Wees gelukkig met waar je nu staat. Door deze acceptatie wordt het makkelijker om stappen in de goede richting te zetten.

5. F*ck it, gewoon doen

Deze mooie quote van Simone Levie is erg blijven hangen bij mij, geen plannen maken, geen voornemens maken, maar hetgeen je wil veranderen gewoon doen. Niet uitstellen, gewoon lekker aan de slag!


Iris Heuer

Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *