Skip to main content

Mijn ervaring met een 30 daagse detox

De meeste van jullie denken vast, die Iris, die is altijd gezond bezig. En dit is meestal ook waar, maar ik ben de laatste tijd wat ontspoord. Dit hangt wat samen ook met mijn werk in de horecakeuken, waar toch overdag brood de makkelijkste lunch is, de dessertkant te verleidelijk is (want zoveel lekkers!) en een drankje na het werk erbij hoort. Allemaal sociaal geaccepteerde dingen, maar niet persé goed voor je om veel/vaak te doen. En een tijd kan ik dit best prima hebben, maar op een gegeven moment voel ik: nu is het genoeg. Deze blog zal ik in de loop van de tijd af en toe updaten zodat mijn ervaringen hier samengevat worden.

Dus dat houdt in 30 dagen lang:

  • geen koffie
  • geen alcohol
  • geen suiker
  • geen gluten
  • geen bewerkt eten
  • zo min mogelijk lactose

In deze blog vertel ik je uitgebreid wat mijn ervaringen zijn en ook wat je kan tegenkomen als je voor jezelf zoiets wil doen.

Waarom detoxen?

Detoxen doe je om je lichaam te ontgiften, bedoeld of onbedoeld verzamelen zich allerlei stoffen in ons lichaam die niet bijdragen aan onze gezondheid. En door stapsgewijs gezonder te gaan eten en leven kun je een hoop bereiken, maar meestal blijven deze stoffen wel nog in ons lichaam. Een detox doe je dus om dit er allemaal uit te werken.

Welke detox doe je?

Je kan natuurlijk kiezen voor een milde detox waarbij je bewust gaat schrappen waarvan je weet dat het niet aan je gezondheid bijdraagt. Ben je ‘gewoon’ aan het werk of heb je een druk leven? Dan is dit misschien de makkelijkste, dit is ook wat ik gedaan heb. Ik heb bij mezelf geïdentificeerd wat voor mij de grootste ‘boosdoeners’ waren, waarvan ik weet dat ze niet goed zijn voor mijn gezondheid en heb besloten deze voor langere tijd te laten staan. Een milde detox doe je meestal over een langere periode, vooral om het effect ervan goed te merken, denk hierbij aan 30 tot 180 dagen. Ik begin met 30 dagen en heb in ieder geval besloten de koffie, alcohol en suiker structureel tot een absoluut minimum te gaan beperken, het was zo heftig! Daar zometeen meer over.

Heb je wat ruimte in je agenda of een aantal dagen vrij? Dan is een wat radicalere aanpak misschien wel iets voor je. Deze detoxen doe je meestal maximaal een week, zoals een sapkuur of een langere vast. Wil je een langdurige vast doen? Dan kun je ook mijn vlog over vasten eens bekijken. Ook is de lever-gal reiniging een mega krachtige reset voor je, naar het boek van Andreas Moritz die dit haarfijn uitlegd. Deze vorm van detoxen is meer bedoeld als een reset dan een lifestyle change.

Mijn detox ervaring

Het is niet de eerste keer in mijn leven dat ik een detox doe of radicaal het roer omgooi, dus ergens zat in mijn hoofd: dat doe ik wel ffkes, mijn basis is toch wel gezond. Think again, het was heftig. Ik ben nu ongeveer 2 weken bezig en vooral de eerste week viel zwaar. Omdat ik meerdere dingen tegelijk schrap is het ook af en toe lastig om de vinger erop te leggen waar het nou van komt. Ik vond zelf de koffie vooral moeilijk, van eerdere keren dat ik dit gedaan heb weet ik dat ik hele zware hoofdpijn krijg als ik dit laat staan, dus heb ik het rustig afgebouwd maar heb er maar liefst een week over gedaan om de koffie naar 0 te schroeven met half-caf koffie en veel groene thee. Dit is heel moeilijk voor me omdat ik koffie heel erg lekker vindt, en normaal al alleen water en thee drink dus de afwisseling mis.

Geen alcohol had ik eigenlijk zelf weinig moeite mee, ik ben geen enorme drinker. Maar ik merkte aan de hoeveelheid commentaar die ik bijvoorbeeld ontving van collega’s wel hoe ontzettend ‘normaal’ het is om een drankje te drinken. Terwijl als je de cijfers in zou duiken en naar alcoholverslaafden gaat kijken is alcohol wel echt van grote invloed op je staat van zijn. Precies om die reden heb ik besloten van alcohol drinken nooit meer een gewoonte te maken.

Glutenvrij eten heb ik van alles misschien nog wel het langste gedaan (8+ jaar) dus dit was praktisch gezien de kleinste omschakeling (qua wat eet/kook je), maar ik vind brood zo ontzettend lekker, het begint al als ik op mijn werk ‘s ochtends brood aan het afbakken ben, het ruikt ZO lekker!… Dus vooral op werkdagen even tanden op elkaar en mijn favoriete boekweitcrackers meegenomen. Thuis eet ik eigenlijk al vrijwel geen gluten dus dit was relatief makkelijk.

Dan suiker… tsja… die was wel echt het heftigste! Ik heb heel lang koolhydraatarm/ketogeen gegeten en dus 0,00 suiker gegeten en daar voelde ik me top bij. En ergens had ik ook wel door dat suiker eten er weer teveel was ingeslopen maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit (ook met omschakelen naar vetverbranding) zo’n heftige afkickverschijnselen had; hoofdpijn, hartkloppingen, duizelig. En vooral, heel veel zweten (meer dan in de sauna!) en algehele dweil gevoel. Gelukkig duurde het maar 2 dagen en toen begon ik me weer fitter te voelen.

Wat voor mij ook een heel belangrijke (nieuwe) ontwikkeling was, is dat ik me uitdrukkelijk had voorgenomen om lief voor mezelf te zijn als het niet lukte. Voorheen zou ik mezelf veroordeeld en afgestraft hebben, en nu was het gewoon: oké, kan gebeuren, ik ga gewoon weer verder. Het is dan ook niet altijd gelukt, uit eten en dan toch een dessert nemen, brownie bakken op het werk en dan toch een stukje proeven (want je hebt m tenslotte zelf gemaakt..) maar toch doorzetten en ervoor gaan!

Binnenkort een update: waar je het dus allemaal voor doet! Ofwel, het moment dat je door de afkick heen bent…

Hoe ik de detox voor mezelf ondersteun

  • Heel veel water drinken!
  • Groente smoothies en sapjes maken
  • Alleen maar gezonde boodschappen in huis halen
  • Solé nemen om mijn lijf te ondersteunen (‘recept’ -> zie blog vasten)
  • Goed plannen hoe ik op het werk kan eten
  • Extra supplementen, vooral magnesium, probiotica en vitamine C & D
  • Je moeilijke momenten herkennen en daar extra bewust op zijn

Vragen? Wil je meer weten of voor jezelf wat tips en ondersteuning voor een detox? Laat hieronder een bericht achter!

detox, detox ervaring


Iris Heuer

Ik ben de initiatiefnemer van de GreenTwist Cooking School. Ik ben healthy chef, kookdocent en gespecialiseerd in allergieën en diëten. Ik begeleid mensen vanuit een holistische aanpak naar een gezondere versie van zichzelf, waarin de focus ligt op het aanpakken van voeding en leren over koken en eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *