Ga terug
+ servings

Gezonde Sushi

Aantal porties | 2

Benodigdheden

  • Sushi rolmatje of siliconen bakmatje
  • Het scherpste mes wat je in je keuken hebt liggen

Ingrediënten
  

  • 250 gram quinoa of 300 gram bloemkoolrijst
  • 3 el witte wijn azijn
  • 2 el kokosolie
  • 2 tl vloeibare zoetstof (GreenSweet, honing of gembersiroop) 
  • 6-10 norivellen

Opties voor de garnering (je kan zelf kiezen wat je lekker vindt)

  • Vis, vlees of vleesvervanger naar keuze (bijv. zalm, tonijn, kip, tofu of tempeh)
  • Komkommer
  • Avocado
  • Groene Asperges
  • Wortel
  • Paprika
  • Radijsjes
  • Mango

Lekker voor erbij

  • Sojasaus om te dippen
  • Sesamzaadjes om te garneren
  • Wasabi
  • Wakame
  • Ingelegde gember

Instructies
 

  • Maak een mengsel van witte wijnazijn, kokosolie, zoetstof en zeezout.
  • Snijd alle ingrediënten in mooie dunne reepjes, avocado in plakjes, en let er bij bijvoorbeeld komkommer op dat je de natte binnenkant eruit snijdt.

Voor quinoarijst

  • Spoel de quinoa af met behulp van een vergiet. Kook de quinoa totdat je witte “c-tjes” zie, ongeveer gedurende 10 minuten.
  • Spoel de quinoa met behulp van een vergiet koud af en laat uitlekken
  • Doe de helft van de gekookte quinoa en het azijnmengsel in een vijzel en stamp fijn.
  • Doe dit geheel vervolgens bij de overige gekookte quinoa en meng door elkaar. Laat afkoelen

Voor de bloemkoolrijst

  • Maak de rijst met behulp van de pulse stand van je mixer, of gebruik kant en klare rijst
  • Bak de rijst in een pan met een beetje kokosolie op laag vuur aan circa 6-8 minuten
  • Roer het azijnmengsel er goed doorheen Zet weg en laat afkoelen.
  • Het mengsel moet plakkerig zijn, is dit het niet? Voeg eventueel wat kokosolie en zoetstof toe.

Sushi rollen en snijden (kijk ook de instructievideo!)

  • Leg een norivel met de gladde kant naar buiten op het sushi rolmatje
  • Bedek de helft van het norivel met de 'rijst', laat een strook van circa 2-3 cm vrij en knip met een schaar het overtollig norivel weg.
  • Leg op het midden van de 'rijst' jouw vulling, wat je lekker vindt, circa 1,5-2 cm dik
  • Je tilt nu het sushi rolmatje op, brengt je duimen onder het matje, en gebruikt je vingers om de vulling op zijn plek te drukken, vervolgens rol je door totdat de nori helemaal rond is, en je alleen het strookje nog vrij hebt wat je over hebt gelaten.
  • Dit strookje maak je met je vingers een beetje nat, tot het soepel wordt en eventueel opkrult, vervolgens rol je de sushi dicht. Maak eerst al je rollen en ga dan snijden.
  • Gebruik het scherpste mes wat je in je keuken hebt, maak het mes met water een beetje vochtig
  • Vervolgens snijd je de rollen, hoe dikker de rol, hoe dunner de plakken die je maakt
  • Probeer bij elke snijbeweging je mes vochtig te hebben, dan scheurt de nori niet.