Ga terug
+ servings

Asperges op klassieke wijze

Aantal porties | 2 personen

Ingrediënten
  

  • 6 asperges p.p.
  • 2 gekookte eieren p.p.
  • 3 á 4 plakken ham of gerookte zalm

voor de hollandaise

  • 2 sjalotjes
  • 2 el witte wijn azijn
  • 3 dl witte wijn
  • 8 peperkorrels
  • 3 eidooiers (circa 50 gram)
  • 160/180 gram roomboter
  • citroensap
  • peper & zout
  • ½ bosje dragon of krulpeterselie

Instructies
 

  • Schil de asperges (tip: bewaar de schillen voor een aspergesoep!)
  • Pel en snipper de sjalotjes. Zet even op het vuur en voeg wijnazijn, witte wijn en gekneusde peperkorrels toe, laat tot de helft inkoken
  • Laat afkoelen en zeef het mengsel
  • Klop de eidooiers los in een kom met het afgekoelde wijnmengsel.
  • Smelt de boter. Hak de kruiden fijn
  • Kook de eieren 4 tot 7 minuten (4 minuten = zacht gekookt, 7 minuten = hard gekookt) en laat schrikken (koud afspoelen)
  • Gebruik de eierpan voor au bain marie, zorg dat de kom het water niet raakt, breng het water aan de kook.
  • Zet een pan voor de asperges op het vuur met water & zout en breng aan de kook
  • Doe de asperges in de kookpan en kook 6-8 minuten beetgaar, test of ze doorhangen voor de gaarheid
  • Als het water voor de au bain marie kookt, draai het vuur laag
  • Je zet nu de kom op de pan, als het water van de kook is, en begin met kloppen tot het mengsel indikt (max 75 graden)
  • Je gaat nu druppelsgewijs de boter toevoegen onder voortdurend mengen, de hoeveelheid boter is een richtlijn, naar dikte van de saus. Is je saus te dun? Voeg dan meer boter toeIs je saus te dik? Voeg dan een beetje water toe
  • Schep je bord op en eet smakelijk!

Video