Mezze

Mezze is niet zozeer 1 recept, maar een feestelijke verzameling van lekkere Mediterrane hapjes. Je zet eigenlijk de tafel vol met dipjes en sauzen, hier doe je bijvoorbeeld gesneden stukjes groenten, wraps of platbrood bij. Daarom hieronder wat ideetjes voor een lekkere mezze!

Basisrecept Kruidenyoghurt

Ingrediënten
  

  • 100 ml (kokos)yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 komkommer
  • 1 handje gehakte munt
  • peper & zout

Instructies
 

  • Hak de munt fijn, gebruik het blad en de steeltjes
  • Hak de knoflook fijn en pers met je mes licht op de knoflook
  • Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd zo fijn mogelijk
  • Voeg alle ingrediënten samen, en meng goed
  • Zet weg voor 20-30 minuten om de smaken erin te laten trekken

Notities

TIP: Gebruik ook eens andere kruiden, bijvoorbeeld peterselie, basilicum of munt.

Hummus

Aantal porties | 8 porties

Ingrediënten
  

  • 225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit pot)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen (sap)
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken (meer of minder naar smaak)
  • peper & zout

Instructies
 

  • Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe.
  • Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.
  • Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar.
  • Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat.
  • Voeg paprikapoeder en chilivlokken toe aan het mengsel.
  • Schep het geheel in een bakje en maak de hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder.

Notities

 TIP: voeg op het laatste olijfolie toe naar dikte, proef goed en breng op smaak

 

Baba Ganoush

Aantal porties | 8 porties

Ingrediënten
  

  • 225 gram gegrilde aubergine
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 2 el (plantaardige) Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen (sap)
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken (meer of minder naar smaak)
  • peper & zout

Instructies
 

  • Grill de aubergine op 200 graden voor circa 15 min
  • Doe de aubergine, tahin, yoghurt, knoflook en komijnpoeder in een kom.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe.
  • Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.
  • Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar.
  • Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat.
  • Schep het geheel in een bakje en maak de baba ganoush af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder

Notities

 TIP: voeg op het laatste olijfolie toe naar dikte, proef goed en breng op smaak

 

Falafel

Aantal porties | 2 porties

Ingrediënten
  

  • 400 gram kikkererwten (uitgelekt) (let op: bewaar het vocht van de kikkererwten, dit heet aquafaba en kun je gebruiken als eiwit vervanger)
  • 2-4 el kikkererwtenmeel of boekweitmeel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 rode peper (naar smaak)
  • verse koriander (naar smaak)

Instructies
 

  • Voeg alle ingredienten, behalve het meel, toe aan de keukenmachine en maal fijn
  • Je moet een droog mengsel krijgen, wat wel aan elkaar plakt. Voeg nu meel toe tot je dit effect hebt bereikt
  • Breng op smaak met peper & zout
  • Draai balletjes of maak schijfjes van het falafelmengsel
  • Zet een pan op het vuur met een goede laag olie of vet, of gebruik je frituurpan.
  • Bak de falafels rondom goudbruin

 

Quinoasalade

Aantal porties | 2 porties

Ingrediënten
  

  • 150 gram quinoa
  • 1 rode uien
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 100 gram vegan feta of tofu blokjes (violife bij AH)
  • handje gehakte peterselie
  • 50 ml olijfolie
  • 20 ml balsamico
  • 1 el mosterd
  • 1 tl zoetstof (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • gemengde zaden & pitten (optioneel, garnering)

Instructies
 

  • Breng 600 ml water aan de kook en voeg de quinoa toe. Laat 10 minuten koken en zet dan het vuur uit. Leg de deksel op de pan en laat de quinoa nog 10 minuten staan.
  • Snijd de courgette en de paprika door midden, haal de zaadlijsten van de paprika eruit. Brokkel de feta en snipper de ui.
  • Wrijf de courgette en paprika in met een beetje olie en grill in de pan of oven ongeveer 8 minuten.
  • Maak een dressing van olijfolie, mosterd, zoetstof, balsamico.
  • Meng alle ingredienten door elkaar en garneer met de dressing, pitten en optioneel nog een beetje balsamico creme.