Groentenfriet met mayonaise

Krokante pompoenfriet

Aantal porties | 2 porties

Benodigdheden

  • Oven of bakpan
  • Kom met water

Ingrediënten
  

  • 1 medium flespompoen of 1/2 oranje pompoen
  • 2 el xantaangom / psyliumvezel (of ander bindmiddel, let wel op KH)
  • 2 el kokosolie / milde olijfolie / ghee
  • 2 tl venkelzaad
  • peper & zout

Instructies
 

  • Snijd de pompoen in dunne reepjes en laat minimaal 30 minuten weken in water, als je tijd hebt kun je dit ook enkele uren van tevoren doen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Giet de pompoen af en dep droog
  • Voeg het bindmiddel toe aan de pompoen en meng het geheel goed door, laat even 8-10 minuten trekken.
  • Pan: smelt de olie en voeg de pompoen toe, bak rondom krokant, breng op smaak met venkelzaad, peper & zout
  • Oven of airfryer: smelt de olie en meng de pompoen zodat alles met een laagje olie is bedekt, gebruik eventueel meer olie indien nodig, voeg ook venkelzaad, peper & zout toe. Spreid de pompoen goed uit, bak 20-25 min tot krokant.

 

Basis mayonnaise

Aantal porties | 8 porties

Benodigdheden

  • Staafmixer of garde

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers
  • 1 el (gladde) mosterd
  • 1 tl zout
  • 1 tl zoet
  • 1 scheut citroensap
  • paar druppels water

200 ml gemengde olie / 100% milde olijfolie, of bijvoorbeeld:

  • 70 ml milde olijfolie
  • 20 ml hennepzaadolie (optioneel)
  • 10 ml lijnzaadolie (optioneel)

Instructies
 

  • Klop een eidooier met mosterd, zout, zuur en zoet op tot goed gemengd
  • Voeg druppelsgewijs de olie toe tot het mengsel dikker wordt
  • Voeg op het laatst een scheutje water toe
  • Is je mayonaise mislukt? Kijk dan vooral de video!

Video

Notities

Mayonaise Variatietips
Heb je jouw heerlijke mayonaise gemaakt? Dan kun je nu allerlei soorten en smaken mayonaise maken. Hier wat lekkere tips om mee te variëren:
  • aioli: met citroen en verse knoflook
    (deze voeg je vooraf toe en je laat de mosterd weg)
  • tartaarsaus: 1 gekookt ei, 1 augurk, 1 el kappertjes en peterselie
  • 1/2 avocado
  • verse kruiden
  • kerriepoeder
  • limoensap
  • citroen of limoen rasp
  • scheutje chilisaus
  • fijngehakte rode peper